Thema ‘dierenbende’ (bovenbouw)

dinsdag 30 januari 2018

Nu de naam van ons thema bekend is, is het tijd om de route te gaan bepalen die we samen gaan uitzetten. We gaan van onze klas een dierenmuseum maken.
We hebben geleerd dat er gewervelde en ongewervelde dieren zijn. Binnen de gewervelde dieren zijn er 5 ondersoorten namelijk; de zoogdieren, de reptielen, de vissen, de vogels en de amfibieën. We hebben 5 groepen gemaakt die allemaal een diergroep aan het onderzoeken zijn met als doel het inrichten van een hoek in de klas waar je je diergroep presenteert.
De opdrachten voor vandaag waren; zoek zoveel mogelijk kenmerken op van je diersoort en
werk een creatief idee uit voor in jullie hoek. Extra taken waren er voor de voorzitter, deze persoon had de taak het groepje te leiden naar ieders tevredenheid, de notulant, deze persoon had de taak om verslag te leggen van de bevindingen en als laatste de deelnemers, deze personen zorgen dat ze actief meedoen aan de vergaderingen.
Wat hebben we vandaag ontzettend hard gewerkt om aan de opdrachten te voldoen. Wat een betrokkenheid. Wat fijn dat we op deze manier ook nog leren werken op de Ipad.  http://www.wikikids.nl Is een handige site voor kinderen om informatie te vergaren.
Donderdag gaan we de kenmerken van alle diersoorten op het raam schrijven zodat het zichtbaar is in de klas. We gaan aan de slag met onze creatieve ideeën, er wordt een kraam gebouwd, één groep gaat een maquette maken, memory van vissen, er worden liedjes gemaakt en nog veel meer. Kortom het bruist van de activiteiten in de bovenbouw.
Binnenkort zal de datum bekend worden waarop het museum geopend wordt. 

 

Afgelopen donderdag hebben we samen startactiviteit drie samen beleefd. Dünya heeft ons kennis laten maken met Basje (haar hond), Ieniemienie (haar hamster) en drie goudvissen. We hebben allemaal geaaid en geknuffeld. De drie goudvissen hebben we cadeau gekregen van de opa en oma van Dünya. Geweldig! Heel erg bedankt.

Na deze leuke kennismaken met ‘huisdieren’ stonden alle dieren waarmee we kennisgemaakt hebben, op het digibord.  In tweetallen mochten de kinderen nu van minimaal 4 dieren 8 kenmerken noemen. We hebben geleerd hoe je goed in tweetallen werkt. In de kring zijn we er toen achter gekomen dat er dieren zijn met dezelfde kenmerken/ eigenschappen. We kunnen de dieren dus blijkbaar sorteren in diergroepen. Deze diergroepen staan nu op het raam geschreven.
Volgende week gaan we aan de slag met de kenmerken van de dieren die we gezien hebben. We gaan op onderzoek uit met behulp van de Ipad en wie weet, misschien hebben we nog wel meer experts nodig…… of moet we zelf nog verder op onderzoek uit…… Spannend!!!!!!!

Na een beraad in de kring hebben we ook een naam gekozen voor dit thema, het thema heet: “de dierenboel”.

 

Vandaag was startactiviteit nummer 2:

Roy kwam op bezoek met zijn bijzondere dierenverzameling. Kakkerlakken, meelwormen, vervellingen van de slang en de vogelspin, een echte baardagaam, een kameleon een vogelspin en als klapper op de vuurpijl een heuse wurgslang. Het accent lag vandaag op vragen stellen en doorvragen. Elke vraag begint met een W-vraag.

De kinderen hebben veel geleerd, niet alleen over de dieren maar ook veel over henzelf. Zoals Jaylien vandaag heel mooi opmerkte: “Ik heb mijn angst overwonnen.”

 

Vandaag was de eerste startactiviteit als voorbode van ons nieuwe thema. De titel van dit thema moeten we nog verzinnen. We hebben ons allemaal verwonderd en boven een doosje gehangen. Wat zit er nou toch in.
Uiteindelijk zijn we erachter gekomen dat het slakken zijn. Niet zomaar slakken, nee reuzenslakken.
6 Slakken die wij, als groep, mogen gaan verzorgen.

Deze week gaan we aan de slag met deze tekst over de verzorging van de slakken. We behandelen de moeilijke woorden, maken daar taalopdrachten mee (bijvoorbeeld de moeilijke woorden op alfabetische volgorde zetten of aan welk woord denk jij bij dit moeilijke woord? (associeren)).

Morgen is de tweede startactiviteit. We moeten morgen allemaal kleding aan die nauwsluitend is…… Wat zal dat nou zijn…….

In deze post zullen alle foto’s van het thema geplaatst worden.

Geniet…..

 

Ben en Manon