Onderzoeken, ontdekken en ontwerpen bij de kleuters in het thema kinderboerderij/ lente, Genieten!

maandag 23 april 2018

Wat hebben we weer veel beleefd en geleerd bij onze kleuters.

We hebben volop genoten van het prachtige lenteweer afgelopen week en hebben heerlijk in het zonnetje gespeeld.

Om ons heen is volop de lente in groei en bloei in de natuur. Maar ook in onze kleuterklas natuurlijk.

Onze kleuters zijn een eigen moestuintje begonnen, waarin we groenten hebben gezaaid, zoals komkommer, wortels en meer.

Daarnaast zijn we een experiment gestart met het zaaien van tuinkers.

 

Na volop bezig te zijn geweest met het groei en bloeiproces: wat heb je nodig om een plantje/ bloem te kunnen laten groeien: aarde, zonlicht, water, warmte.

Zijn we gaan onderzoeken wat er dan gebeurt, als we 1 aspect weglaten. Van te voren hebben we gespeculeerd en voorspeld, wat we denken dat er zal gebeuren. Vervolgens hebben we het proces nauwgezet gevolgd. En zijn tot slot tot de volgende bevindingen gekomen:

-met alle benodigde ingrediënten: felgroen, sterke steeltjes, smaakt heerlijk

-zonder aarde: op watjes, met water en zonlicht kan de tuinkers ook tot groei en bloei komen

-zonder zonlicht: slappe steeltjes à andere kleur, namelijk  geel

-zonder water: slappe steeltjes, hangende tuinkers, fletsgroen

-zonder warmte: zaadjes zijn niet tot bloei gekomen. Zijn zaadjes gebleven.

Veelal klopte onze voorspellingen, en soms waren we verrast met een andere uitkomst in ons onderzoekje.Het was superleuk en reuze interessant om dit samen met onze kleuters te onderzoeken en ontdekken.

 

Uiteraard hebben we tijdens de lunch de kinderen de ruimte geven om de eigen gezaaide tuinkers te proeven en eventueel het eigen broodje mee te beleggen. Het smaakte heerlijk!

Ook onze stagiaire Aleyna heeft met de kinderen gezaaid, in de vorm van een graspoppetje. We zijn erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen.

 

In ons thema kinderboerderij  hebben we o.a. aandacht besteed aan de zorg en voeding van de verschillende kinderboerderijdieren. We leren over de bijbehorende bewegingen en geluiden (fladderen met de vleugels, trippelen, blaten, loeien enz.), hoe ze leven (in kuddes, nesten maken en eieren leggen, jongen krijgen en beschermen en nog veel meer)..

Ook heeft juf Sylvia haar lieve hond, Makkie meegenomen om erover te vertellen. Ze heeft over de zorg verteld, de voeding, het spelen, de benodigdheden, .. Onze kleuters mochten allemaal Makkie aaien, en voor de kinderen en juffen die dat graag wilden,mochten Makkie even in de klas uitlaten, met een rondje door de klas. Hiermee is nog een vraag van onze vragenwand beantwoord. Ze vonden het geweldig!

Daarnaast leren de kinderen momenteel het lezen van een eenvoudige plattegrond van de klas. Hierop hebben we met onze kleuters samen een eigen plattegrond ontworpen van onze kleuterkinderboerderij.  Nu kunnen we alle dieren makkelijk terugvinden, als we op bezoek gaan op onze kleuterboerderij!

Delen via